Sta je iverica?

Iverica je materijal koji se u ranim oblicima pojavio tek polovinom 20 veka. U tom ranijem periodu se pravila furnirana iverica gde je ploča oblagana firnirom da bi se dobio što prirodniji izgled, jer su kupci imali veliku odbojnost prema njoj. Od tada je prošlo dosta vremena tokom kojeg ivericin imidž se značajno popravio, sada je dobro došla u uređenju enterijera i proizvodnji nameštaja.

Za nju se još raširio i naziv univer, pravi se u velikom broju dimenzija, debljina i dezena. Ta velika raznolikost je omogućila da se može primeniti praktično svagdeu kući od kuhinja od iverice pa do pregradnih zidova.

Od čega se pravi?

Univer ili iverica se pravi od iverja drveta koje ostaje kao nusprodukt pri drugim radovima u drvnoj insustriji. Međutim on je samo jedan vid materijala koji se dobija od toga, pored univera postoje još tri dodatne jasno odvojene grupe. Prva je medijapan koji se pravi od sitnijih komada i bolje je presovan, druga grupa proizvoda su laminati koji su kod nas poznati kao podne obloge. Treća grupa proizvoda OSB ploče (oriented strand board).

Postoji nekoliko različitih načina kako se razvrstava iverica. Mada je kompaktna, u nekim situacijama ona se sastojati od više slojeva gde su dva spoljna napravljena od finijih komada otpada.

Ti spoljašni slojevi su debljine oko 3mm, dok je sredina napravljena na klasičan način sa manjom gustoćom. Takođe se vrši podela prema gustoći, tako da se za svaku namenu može naći odgovarajuća.

Tokom rane faze korišćenja iverice ploča se oblagala isključivo samo sa furnirima i to je bilo dosta skupo. Kasnije se pristupilo farbanju masnim bojama, lepljenju papirnih ili plastičnih folija sa različitim dezenima. To je spustilo cenu koštanja, mada se furnirana iverica i danas proizvodi i koristi pri proizvodnji nameštaja.

Takođe su u ranim fazama proizvodnje problem predstavljali fina drvna prašina i korišćenje formaldehida pri presovanju ploča. Usled utvrđenih pretnji po zdravlje ljudi, vlade velikih država su preduzeli korake da se te dve pretnje uklone iz procesa proizvodnje.

Kako izgleda?

Kada se završi proces proizvodnje iverica je u velikim pločama koje su približno dimenzija 2 x 3 metra. Tu se završava svaka sličnost među njima, prvo što im se razlikuje jeste debljina. Te debljine mogu da variraju od 8mm pa sve do 48mm. Kaošto smo rekli postoje razlike i u strukturi ploča što se vidi na poprečnom preseku.

Što se tiče dezena on se nanosi na nekoliko načina, ali je na našim prostorima najprisutniji pomoću tanke plastične folije. Na tim folijama se može naći šara koja je imitacija nekog drveta ili mogu biti jednobojne. Od jednobojnih se najviše proizvodi bela koja se najviše koristi pri izradi kuhinja od iverice, a u manjom meri ostale boje.

različite boje na iverici

Površina može biti mat ili da poseduje visoki sjaj. Takođe je furnirana iverica podeljena prema tome da li se lakira tako da bude mat ili se lakiranjem dobija visoko sjaj.Pojedini tipovi folije na sebi imaju utisnut reljef koji je dosta verna kopija neravnina na drvetu, te se teže može primetiti da je u pitanju univer.

Jedan od specifičnijih proizvoda su ploče za kuhinjske elemente, kojima se jedna duža strana zaobli i folija se zalepi u potpunosti preko toga. Kako te radne ploče koje se koriste za kuhinjske elemente trpe velike izazove, kao što su agresivna sretstva za čišćenje i udarci, stavljanje toplog posuđa na njih oni moraju biti napravljeni da to sve izdrže bez oštećenja.

Za zaštitu poprečnih rezova se koriste kant trake ili u novije ABS trake. Kant trake su tanje i koriste se na mestima gde se samo vrši vizuelno prikrivanje iverice, dok su ABS trake deblje (2 – 3mm) i one mogu da fizički zaštite ivicu univera od udaraca. Proizvode se furnirane trake od različitih tipova drveta i onda se prema potrebama koriste da bi se kantovala furnirana iverica.

Ambalažna iverica se ne oblaže nikako već u prodaju ide tako da se mogu videti komadi iverja od kojih je napravljena. Najčešće se proizvodi u tanjim debljinama, njena osnovna namena je izrada različitih snaduka ili sličnih konstrukcija za jednokratno korišćenje.

Za šta se koristi?

Upotrebljava se za izradu velikog broja nameštaja za kuću, ali su verovatno najpoznatiji kuhinja od iverice. Kako se dobije velika površina koja je ravna to se pokazalo kao veoma praktično kada je u pitanju čišćenje nameštaja. To je dovelo do popularnog sistema dizajna posebno kod kuhinja gde se ti elementi lako zaprljaju i potrebno ih je često čistiti.

kuhinja od iverice

Veoma je pogodna da se napravi nameštaj po uradi sam sistemu, jer postoje specilizovane radnje gde se na osnovu krojne liste svi elementi dobiju isečeni na tačnu meru. Nakon toga svako kod kuće može sastaviti komad nameštaja.

Pre su se za sastavljanje koristilli drveni tiplovi od bukovine, na taj način se nije moglo videti gde je veza između komada iverice. Ovakav sistem sastavljanja je potisnut u današnje vreme jer se najviše koristi veza sa šrafovima koji imaju krupniji korak u navoju. Tim šrafovima se upusti glava i kada se zavrnu nalaze se u ravni sa površinom iverice. Nakon toga se preko njih nalepi nalepnica koja je u dezenu kao univer i to se dobro uklopi.

Dosta često se univer koristi za pravljenje pregradnih zidova u većim prostorijama i halama. Jedan od najboljih primera za to su sajmovi, gde su svi prostori između izlagača podeleni sa takvim pregradnim zidovima.

Furnirana iverica se koristi za manje elemente nego su pregradni zidovi. Prilikom izrada kuhinja od iverice upotrebljava se upravo univer oplemenjen furnirom pri izradi vrata. Za ostale delove kuhinjskih elemenata može ići i beli univer.

Ima li problema?

Više prepreka stoji ispred odluke da se od iverice nešto napravi. Neki su problemi stvarni, dok su drugi umišljeni i tu je potrebno napraviti razliku. Prvo da se pozabavimo umušljenim preprekama koje su zasnovane na predrasudama. Činjenica jeste da se iverica pravi od otpada u drvnoj industriji, ali je predrasuda da je zbog toga lošija. I ovde imamo više klasa kako je podeljena prema kvalitetu, a svakako da se od naj jeftinije ne mogu očekivati dobri rezultati.

Stvaran problem jeste da loše podnosi transport, da nije baš za pogodna da se često rastavlja i sastavlja. Ukoliko dođe do oštećenja, teško ga je popraviti a da se ne vidi da je krpljeno. Ukoliko imamo gotove elemente u sobi ili kuhinji, teško je naći baš taj isti dezen univera koji bi se uklopio sa postojećim.

U svakom slučaju je univer prisutan u našim kućama i nije loše se upoznati sa svim njegovim manama i prednostima. Kada ga je već nemoguće izbeći kad se radi sređivanje enterijera, treba onda da se iskoriste sve prednosti koje nudi kao materijal.

Izvor: www.bajeonline.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *